Fyzioterapeutické postupy po artroskopii kyčelního kloubu - Prchalová, Martina (Jihočeská univerzita, 2019)
Bakalářská práce se zabývá možnostmi fyzioterapie po artroskopické operaci kyčelního kloubu. Práce je rozdělena na dvě hlavní části, a to na teoretickou a praktickou. V teoretické části se zabývám anatomií a kineziologií kyčelního kloubu, samostatnou kapitolu zde tvoří informace o artroskopii a její historii, popis artroskopie kyčelního kloubu, hlavní indikace a kontraindikace k tomuto operačnímu zákroku. Teoretickou část doplňuje podkapitola o vyšetřovacích metodách před samotnou operací, a především popis fyzioterapeutických postupů vhodných pro pacienty, kteří tento zákrok podstoupili. Praktická část je vytvořena formou kvalitativního výzkumu, která obsahuje zpracované kazuistiky třech pacientů, kterým byla indikována artroskopie kyčelního kloubu a tato operace jím byla i provedena na specializovaných pracovištích. Výzkumný soubor tvořili tři muži mezi 47 a 67 lety. První dva probandi byli více jak týden po operaci a kazuistika obsahuje vstupní kineziologické vyšetření, návrh rehabilitačního plánu, průběh samotné terapie a výstupní kineziologické vyšetření. U třetího pacienta se zaměřuji na stav v průběhu hospitalizace, tedy kazuistika obsahuje vstupní kineziologické vyšetření před zákrokem, návrh krátkodobého rehabilitačního plánu a průběh terapie v prvních dnech po artroskopii kyčelního kloubu. Pro pacienty jsem také vytvořila brožuru se základními informacemi a vhodnou fyzioterapeutickou jednotkou po operaci. Prvním cílem práce bylo shrnout teoretické poznatky o problematice artroskopie kyčelního kloubu a druhým, hlavním cílem bylo zmapovat možnosti fyzioterapie po tomto operačním zákroku. Tato práce může být využita jako edukační materiál pro zdravotnický personál, studenty fyzioterapie, ale i pro pacienty po daném operačním zákroku, a to především speciálně vytvořená brožura.
Physiotherapy procedures after arthroscopy of the hip joint
Keywords: Artroskopie; Kyčelní kloub; Fyzioterapeutické postupy; Arthroscopy; Hip joint; Physiotherapy procedures