Pražský malířský cech a jeho reprezentace v pozdním středověku a raném novověku - Šroněk, Michal (Ústav dějin umění AV ČR, 2016)
Článek se věnuje vizuální reprezentaci malířského cech v Praze na Starém Městě a Malé Straně v období 16. a 17. století, kdy cech po udělení privilegia Rudolfa II. prožil jak období rozkvětu, tak i dramatické okamžiky střetu s církevními i světskými autoritami.
The Prague Painting Guild and its Representation in the Late Middle Ages and the Early Modern Period
Keywords: malířský cech; Praha; vizuální reprezentace; painter’s guild; Prague; representation