Zahraniční investice a jejich vliv na životní prostředí v ČR - Vondráčková, Martina (Jihočeská univerzita, 2017)
Tématem práce je vliv zahraničních investic na životní prostředí. Zahraniční investice jsou důležitým faktorem ekonomického růstu, avšak mají také řadu negativ. V teoretické části práce jsou popsány dopady zahraničních investic, problematika environmentální udržitelnosti a politiky životního prostředí a úspěchy Integrovaného registru znečišťování. Cílem diplomové práce bylo ověřit hypotézu, že zahraniční investoři porušují legislativu v oblasti životního prostředí. Byla zpracována databáze znečišťovatelů v České republice dle vlastnictví a posuzováno do jaké míry se na znečišťování životního prostředí podílí čeští a zahraniční investoři. V praktické části byly použity statistické a komparativní metody pro zhodnocení a porovnání výsledků.
Foreign investments and their influcence on the environment in the Czech Republic.
Keywords: Přímé zahraniční investice; znečištění ovzduší; zelená ekonomie; environmentální udržitelnost; Foreign direct investment; air pollution; green economy; environmental sustainable