Návrh optimalizace rozmístění hlásných profilů úrovně hladiny vody v Jihočeském kraji - Závodská, Pavlína (Jihočeská univerzita, 2013)
Diplomová práce na téma ?Návrh optimalizace rozmístění hlásných profilů úrovně hladiny vody v Jihočeském kraji? se zabývá rozmístěním hlásných profilů kategorií ?A?, ?B? a ?C? v povodí řek v jižních Čechách. Práce je koncipována jako průřez současným stavem hlásných profilů v Jihočeském kraji, zaměřuje na rozmístění těchto profilů, a to nejen v místech, která byla povodněmi postižena. Zkoumá, zda tato kritická místa, na kterých byly profily od roku 202 rozmístěny, odpovídají požadavkům současné protipovodňové ochrany. Zda by nebylo příhodné počet profilů na exponovaných místech vodních toků zvýšit, či naopak tento počet omezit. K tomuto zkoumání byla využita data zpracovaná Povodím Vltavy, závod Horní Vltava s. p. a podklady ČHMÚ. Výsledkem práce je skutečnost, že hlásné profily jsou pro potřeby povodňové ochrany rozmístěny dostatečně, což bylo zjištěno formou řízených rozhovorů s příslušnými odborníky. Umístění těchto profilů bylo zapracováno i do povodňových plánů a mnohé z těchto plánů byly koncipovány právě i dle rozmístění hlásných profilů. Kritická místa byla dostatečně zmapována, zdokumentována a hlásná a předpovědní povodňová služba beze zbytku využívá získané, velmi cenné, informace z těchto hlásných zařízení. Cílem práce byly zhodnocení stávajícího rozmístění hlásných profilů na vodních tocích v Jihočeském kraji. Analýzou zjištěných dat a podkladů bylo rozebráno stávající rozmístění hlásných profilů na řekách Jihočeského kraje. Prvním cílem zkoumání byla otázka, zda současné rozmístění a počet hlásných profilů je odpovídající potřebám ochrany obyvatel, kulturních hodnot a majetku a zda by nebylo příhodné tento počet profilů navýšit. Druhým cílem práce byla optimalizace hlásných profilů, s ohledem na účelnost a jejich rozmístění. Zda jejich rozmístění odpovídá protipovodňové ochraně. Částečnou metodou terénního průzkumu, studiem odborné literatury, právních předpisů a terénním průzkumem, byl analyzován současný stav rozmístění hlásných profilů. Rozborem těchto dat se práce pokusila zjistit, zda je optimalizace počtu a rozmístění hlásných profilů úrovně hladiny vody, odpovídající dosavadním požadavkům ze získaných dat od věcně příslušných orgánů. Výsledkem analýzy podkladů byla zjištěna skutečnost, že rozmístění a optimalizace hlásných profilů všech kategorií ?A, B, C? odpovídá potřebám povodí a požadavkům na jejich umístění. Podle získaných poznatků bylo zjištěno, že Povodí Vltavy s. p., závod Horní Vltava a provozovatelé hlásných profilů vybudovali velmi přehlednou síť. Hypotéza, zda hlásné profily úrovně vody jsou v Jihočeském kraji rozmístěny na všech důležitých vodotečích, byla vyvrácena. Ze získaných poznatků bylo zjištěno, že hlásné profily jsou rozmístěny na všech tocích v Jihočeském kraji. Výsledky výzkumu ukázaly, že v Jihočeském kraji je i řada území, která jsou ohrožena velkými povodněmi, ale tento rozliv vody neohrozí lidské životy, zdraví, nebo majetek. Závěrem lze tedy konstatovat, že ať se na povodně společnost připraví sebelépe, příroda a to především voda, je živel, před kterým je třeba mít velký respekt. Tento stav je velmi potřebný pro ochranu zdraví, života, kulturních hodnot a majetku. Práce bude nabídnuta k dalšímu využití vodoprávním úřadům a správcům území. Klíčová slova: hlásný profil, hlásná a předpovědní povodňová služba, ČHMÚ.
Proposal of deployment profiles optimization concerning premier water levels in the South Bohemian region.
Keywords: Hlásný profil; hlásná a předpovědní povodňová služba; ČHMÚ; Gauging station; notification flood forecasting service; ČHMÚ