Využití zobrazovacích metod při vyšetřování páteřního kanálu - Lehovcová, Daniela (Jihočeská univerzita, 2017)
Cílem bakalářské práce je popsat jednotlivé zobrazovací metody páteřního kanálu. Předložit indikace k jednotlivým zobrazovacím metodám. Uvést jaká je úloha radiologického asistenta při jejich provedení. Podkladem pro dosažení cílů bakalářské práce bylo studium odborné literatury, sledování jednotlivých výkonů na radiodiagnostických pracovištích a odděleních nukleární medicíny, praktické provádění některých vyšetření pod odborným dohledem a konzultace dané problematiky s lékaři a radiologickými asistenty příslušných pracovišť. V teoretické části bakalářské práce je popisována anatomie páteře a páteřního kanálu. Některé pasáže jsou doloženy obrazovou dokumentací. Ve stručnosti jsou zde zmíněny patologické stavy postihující páteř a páteřní kanál. V praktické části jsou popisovány jednotlivé zobrazovací metody páteřního kanálu z hlediska jejich základních principů a praktického provedení. Jednotlivá vyšetření jsou doložena obrazovou dokumentací. Dále je zde v krocích popisována úloha radiologického asistenta při provádění jednotlivých vyšetření a jsou předloženy indikace k jednotlivým zobrazovacím metodám. Odpověď na výzkumnou otázku "Jaká je úloha radiologického asistenta při vyšetřování páteřního kanálu pomocí jednotlivých zobrazovacích metod?", zní: nezastupitelná. Radiologický asistent provádí před vyšetřením, v jeho průběhu a po skončení výkonu řadu činností nezbytných pro jeho realizaci. Důležitou součástí jeho práce je i komunikace s pacienty a celým zdravotnickým týmem. Bakalářská práce může sloužit jako úvodní seznámení se zobrazovacími metodami, které jsou v současné době využívány při vyšetřování páteřního kanálu, indikacemi k jednotlivým metodám a poskytnout pomoc radiologickým asistentům při provádění jednotlivých vyšetření.
Use of the imaging methods when examining vertebral canal
Keywords: páteřní kanál; zobrazovací metody; radiologický asistent; vertebral canal; imaging methods; radiology assistant