Plasma-Assisted Deposition of Functional Bioactive Nanostructured Films - Sezemský, Petr (Jihočeská univerzita, 2022)
Ph.D. práce se zaměřuje na interdisciplinární výzkum pokročilých materiálů pro vývoj biosenzorů s více doménovými senzorovými schopnostmi pro detekci biomolekul a patogenů, konkrétně spirochét lymské boreliózy, Borrelia burgdorferi s.l. Strategie výroby biosenzorů je založena na optickém vláknu, jehož povrch je pokryt pečlivě přizpůsobenými nanostrukturovanými tenkými vrstvami pomocí nízkoteplotního plazmatu. Práce demonstruje, že tenké vrstvy oxidu india a cínu (ITO), nanesené magnetronovým naprašováním na povrch optického vlákna, mohou sloužit jako účinný převodník pro elektrochemická a optická měření. Optická měření jsou založena na určování indexu lomu s využitím rezonance ztrátových módů (LMR), zatímco elektrochemická měření jsou prováděna převážně cyklickou voltametrií. Je ukázáno, že optimální design aktivního povrchu na optickém vláknu umožňuje současnou (v čase a in situ) optickou a elektrochemickou analýzu kapalin a detekci biologických komplexů včetně markerů patogenů lymské boreliózy.
Plasma-Assisted Deposition of Functional Bioactive Nanostructured Films
Keywords: senzory pro detekci biomolekul a patogenů; analýza kapalin; více doménová detekce; ITO; optická vlákna; rezonance ztrátových módů; elektrochemie; cyklická voltametrie; magnetronové naprašování; fyzika plazmatu; fyzika pevných látek; sensors for detection of biomolecules and pathogens; fluid analysis; multi-domain detection; ITO; optical fibers; lossy-mode resonance; electrochemistry; cyclic voltammetry; magnetron sputtering; plasma physics; solid-state physics