Výtvarný projev psychicky deprivovaných dětí v předškolním věku - Šeflová, Pavlína (Jihočeská univerzita, 2009)
Bakalářská práce je věnována výtvarnému projevu psychicky deprivovaných dětí v předškolním věku. V teoretické části je hlavní důraz kladen na vývoj kresby v předškolním věku, na problematiku psychické deprivace a možnosti arteterapie u daných dětí. Praktická část práce je věnována analýze volných kreseb psychicky deprivovaných dětí ve srovnání s kresbami dětí z funkčních rodin. Je hodnocena kompozice, námět kreseb, barevnost a zpracování prostoru. V závěru je prezentováno několik kazuistik s kresbami deprivovaných dětí. Zjištěné závěry jsou srovnávány s poznatky v odborné literatuře.
Art Expression of Psychic Deprived Children of Preschool Age
Keywords: psychická deprivace; výtvarný projev dítěte; volná kresba; Psychic deprivation; art expression; free drawing