Pohybová výchova v základní škole speciální jako součást klíčové vzdělávací kompetence (vhodnost aplikace intervenčního pohybového programu do praxe)\\ - Literová, Vendula (Jihočeská univerzita, 2008)
Ve své práci se zabývám zavedením intervenčního pohybového programu do hodin tělesné výchovy na základních školách speciálních v celém Jihočeském kraji. Výzkumné šetření probíhalo na patnácti školách, kde se vzdělávají lidé s mentálním postižením. Program obsahoval jednoduché pohybové hry, psychomotorická a jógová cvičení a byl zaměřen na rozvoj pohybových schopností a dovedností žáků s mentálním postižením. Byl aplikován po dobu pěti měsíců a jeho vliv byl ověřen dvojím měřením (vstupní a výstupní). Na základě toho byla zjištěná data statisticky zpracována a vyhodnocena.
Kinetic education in basic school special as part of key component educational competence (pertinence application interventional kinetic programme to the practice)\\
Keywords: mentální postižení; integrace; pohybové aktivity; psychomotorické hry; jógová cvičení; vzdělávání; pohyb; testování; mental handicapped; integration; kinetic activities; psychomotor games; yoga training; education; movement; testing