Výskyt MRSA v Nemocnici Havlíčkův Brod v letech 2009 - 2013 - Koudelová, Šárka (Jihočeská univerzita, 2014)
Staphylococcus aureus je gram-pozitivní bakterie, se kterou se až jedna třetina populace setkává jako s přirozenou mikroflórou sliznice, zejména nosní. Pokud nejde o vnímavého jedince, patogen v těle nevyvolá žádnou reakci. V opačném případě může S. aureus vyvolat vážná onemocnění od drobných hnisavých onemocnění až po vážné sepse, které mohou končit až smrtí (Votava, 2010). Velký problém však nastává, pokud je jedinec infikován Methicilin-rezistentním druhem Staphylococcus aureus (MRSA). Tento kmen je rezistentní k většině antibiotik, jeho léčba je tedy složitější a finančně náročnější. Největším problémem MRSA je jeho výskyt ve zdravotnických zařízeních, kde má ideální podmínky pro šíření. Je tu mnoho vnímavých jedinců, kteří mohou být infikováni od asymptomatických nosičů (ostatní pacienti, ošetřující personál, ). V teoretické části práce jsou obecné informace o S. aureus taxonomie, antigenní stavba, onemocnění způsobená touto bakterií, faktory virulence, stafylokoková rezistence k antibiotikům a detekce kmene. Dále se práce věnuje MRSA, hlavně jako původci nozokomiálních nákaz obsahuje protiepidemiologická opatření, která by se měla v rámci snížení výskytu MRSA dodržovat. V konečné fázi se má práce zabývá Nemocnicí Havlíčkův Brod a její vnitřní protiepidemiologickou politikou. Výzkumná část bakalářské práce probíhala v již zmíněné Nemocnici Havlíčkův Brod během roku 2013. Hypotézy jsou zaměřeny na výskyt S. aureus v období 2009 2013, podíl MRSA kmenů v klinickém materiálu a detekce MRSA v rutinní laboratoři. Ve výsledcích se tedy vyskytují tabulky demonstrující výskyt S. aureus a MRSA v této nemocnici během pěti let. Na základě laboratorních výsledků byl u MRSA-pozitivních pacientů sestaven antibiogram, podle kterého může VŠ odborník rozdělit kmeny na nemocniční a komunitní. V poslední části výsledků jsou kmeny S. aureus a MRSA detekované v rutinní laboratoři. Jelikož je výskyt MRSA v této nemocnici malý, detekce kmene byla prováděna z cílených odběrů a z horních cest dýchacích, kde bylo možné zachytit S. aureus jako součást mikroflóry a MRSA jako ukázku asymptomatického nosičství. Jelikož není mikrobiologická laboratoř vybavena PCR, kmeny MRSA byly odhalovány diskovým difúzním testem. Tato metoda je časově náročnější, ale ve zdravotnických zařízeních s nízkým výskytem MRSA je postačující, protože spolehlivost metody je shodná s PCR. V diskuzi jsou shrnuty výsledky jak ze zpracovávání údajů za uplynulá léta, tak výsledky z vlastního měření. Výsledky jsou okomentovány a nastiňují výsledky hypotéz uvedené v závěru.
The incidence of MRSA in Nemocncie Havlíčkův Brod during the years 2009 - 2013
Keywords: Staphylococcus aureus; MRSA; nozokomiální nákaza; Staphylococcus aureus; MRSA; nosocomial infection