Charakteristika výtvarného projevu u pacientů trpících psychotickým onemocněním - Barošová, Petra (Jihočeská univerzita, 2017)
Bakalářská práce sleduje vývoj a charakteristiku výtvarné tvorby pěti lidí s psychotickým onemocněním v průběhu zhruba tří let, se kterými jsem se setkávala na psychiatrickém oddělení při nemocnici v Táboře. Bakalářská práce se skládá z teoretické a praktické části. V teoretické části se zabývám psychotickým onemocněním, popisem a shrnutím přístupu k psychicky nemocným. Dále popisuje charakteristiky výtvarné tvorby takto nemocných, náročnost práce s nimi a nároky, které jsou kladeny na arteterapeuta. V praktické části se věnuji jednotlivým nemocným. Přibližuji jejich příběhy, přístup k nim, všímám si jejich výtvarné produkce, změny a posunu v průběhu naší spolupráce. Uvádím zde pohled na akutní fázi onemocnění i pohled na fázi stabilizace stavu, s ohledem na jejich výtvarnou tvorbu s přihlédnutím práce a působením arteterapeutky.
Characteristics of artistic expression in patients suffering from psychiatric illness
Keywords: Klíčová slova: Psychotické poruchy; výtvarná tvorba; arteterapie; Keywords: Psychotic disorders; artwork; art therapy