Smrt v české naturalistické próze J. K. Šlejhara - Tabačková, Nikola (Jihočeská univerzita, 2023)
Práce se soustředí k jednomu z klíčových motivických celků, k literárnímu obrazu smrti a bude sledovat jeho specifika v české naturalistické próze J. K. Šlejhara. Cílem bude zjistit, jakou podobu, významy a jaké místo ve struktuře příslušných literárních děl zkoumaný motivický celek nabýval. Materiálem budou klíčové naturalistické texty: Dojmy z přírody a společnosti (J. K. Šlejhar, 1894), Kuře melancholik (J. K. Šlejhar, 1889) a Ukolébavka (J. K. Šlejhar, 1974).
The Death in the Czech naturalistic novels by J. K. Šlejhar
Keywords: česká literatura; smrt; naturalistická próza; 19. století; život; Czech literature; Death; Naturalistic novel; 19. century; Life