Dětská práce v České republice - Honysová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2010)
Pro zpracování své bakalářské práce jsem zvolila téma "Dětská práce v České republice". Toto téma mi přijde vhodné vzhledem k celospolečenským snahám o ochranu dětských práv. Stanovila jsem si dva cíle práce. Prvním cílem bylo zjistit právní úpravu týkající se dětské práce v České republice a druhým získat informace o povědomí týkající se dětské práce v České republice u pracovníků zaměstnaných u podniku v průmyslovém odvětví, umělecké agentury a sportovního klubu. První hypotéza byla založena na skutečnosti, že pracovníci zaměstnaní u podniku v průmyslovém odvětví, umělecké agentury a sportovního klubu nejsou dostatečně informováni o dětské práci v České republice a druhá zdůrazňovala menší informovanost o dětské práci v České republice u zaměstnanců podniku v průmyslovém odvětví než u zaměstnanců umělecké agentury. Výsledky jsem shromažďovala metodou kvantitativního výzkumu za pomoci techniky anonymního dotazníku u zaměstnanců pobočky podniku JUTA, a.s. ve Višňové, Jihočeského divadla v Českých Budějovicích a hokejového klubu Bílí Tygři Liberec, s.r.o. a polořízenými rozhovory se zástupci těchto organizací. Z analyzovaných výsledků zaznamenaných do přehledných grafů vyplývá, že informovanost zaměstnanců o dětské práci je nedostatečná, čímž je první hypotéza potvrzena. Porovnání výsledků mezi organizacemi ukazuje na informovanost jejich zaměstnanců na podobné úrovni, což hovoří o vyvrácení druhé hypotézy. V návaznosti na výsledky a rozhovory bych navrhla rozsáhlejší výzkum u více organizací, které spolupracují s dětmi v rámci jejich výkonu umělecké, kulturní, sportovní nebo reklamní činnosti povolené zákonem o zaměstnanosti. Zároveň poukazuji na možnost zvýšení informovanosti lidí o dětské práci vytvořením krátkých dokumentárních filmů, které by se mohly promítat např. v kinech před začátkem hlavního filmu nebo v televizním vysílání.
Child labour in the Czech Republic
Keywords: Dětská práce; dítě; legislativa dětské práce; Child labour; child; legislation the child labour