Pohledy na leváctví ve světě - Linhartová, Magdaléna (Jihočeská univerzita, 2010)
Diplomová práce je zaměřena na systém výuky a práce s levorukými žáky v Německu a USA a následném porovnání s přístupem k levákům u nás. Základem práce je dobrá orientace v odborné literatuře, současných učebnicích i metodických příručkách. Cílem práce je zmapování příčin leváctví ve vybraných zemích, popsání výhod a nevýhod levorukosti a následné porovnání s přístupy ve výuce k levorukým žákům v ČR. V závěru práce je provedena zevrubná analýza současné problematiky leváctví u nás a v Německu a USA. Práce má poukázat na rozdílnosti v pohledu na leváctví ve své komplexnosti a nastínit možnosti obohacení našeho pohledu na lateralitu nejen při výuce.
Views on Left-Handedness in the World
Keywords: levorukost; pravorukost; lateralita; výchova leváků; left-handedness; dextrality; laterality; education left-handed