Gamblerství - Švehlová, Veronika (Jihočeská univerzita, 2009)
Má diplomová práce se zabývá problematikou závislosti na výherních automatech, která začíná být v současné době velice aktuální a je pomalu přiřazována k nejčastějším závislostem v České republice. V teoretické části jsou nejprve charakterizovány základní pojmy související s touto problematikou jako je závislost, patologický hráč, formy hazardních her nebo vývojová stádia patologického hráčství. Dále jsou zmíněny příčiny a podmínky vzniku patologického hráčství, možnosti rozpoznání dané závislosti u dětí a žáků a následné možnosti a formy pomoci. Následující kapitola je věnována prevenci patologického hráčství, ve které jsou popsány například cíle prevence nebo preventivní programy. V závěrečné části mapuji současnou situaci v České republice, Evropě a dalších státech světa. Praktická část je tvořena vyhodnocenými dotazníky na jejichž základě jsem porovnávala stav patologického hráčství na vesnici, v malých a velkých městech.
Gambling
Keywords: závislost; patologický hráč; patologické hráčství; příčiny závislosti; známky závislosti; prevence a pomoc.; gambler; gambling; addiction of gambling; gambler prevention; help