Hodnocení vlivu foliární výživy na výnos škrobu a bílkovin brambor - Kakos, Michal (Jihočeská univerzita, 2016)
Cílem práce bylo zhodnotit vliv foliární výživy dusíkem na výnos a obsah škrobu a bílkovin u odrůd brambor určených pro výrobu škrobu s různou délkou vegetační doby. V literárním přehledu je obecné seznámení s danou problematikou a dále je zde shrnut dosavadní vývoj a produkce brambor jak v České republice, tak i ve světě. V roce 2015 byl založen jednoletý polní pokus, kde byl vyhodnocen účinek aplikace 8 % roztoku močoviny, ve variantách aplikace v 1 termínu a aplikace ve 2 termínech roztoku v porovnání s variantou bez aplikace roztoku močoviny. Sledovány byly tři odrůdy s rozdílnou vegetační dobou. Jednalo se o poloranou odrůdu Zuzanna a polopozdní až pozdní odrůdy Eurogrande a Eurostarch. Při velmi specifickém roku 2015 jak na úhrn srážek tak i teplot byla nejlépe vyhodnocena, i když v malé míře, aplikace roztoku močoviny v 1. termínu. Aplikace ve 2. termínech neměla žádný významný vliv na produkci škrobu a dusíkatých látek.
Evaluation of the effect of foliar nutrition on yield of starch and protein potato
Keywords: brambory; listové hnojivo; výnos hlíz; obsah škrobu; odrůda; potatoes; foliar fertilizer; tuber yield; starch content; variety