Poskytování přednemocniční neodkladné péče při tonutí vybranými složkami Integrovaného záchranného systémů - Policie České republiky, Hasičský záchranný sbor, Vodní záchranná služba Českého červeného kříže - Procháska, Pavel (Jihočeská univerzita, 2008)
Oblast jižních Čech je pro velký počet přehrad a řek velmi specifická. Přes nezpochybnitelné kouzlo přírody je v tomto regionu obtížná prevence a poskytování první pomoci při tonutí. Hlavním cílem práce bylo zmapování technického vybavení a osobní připravenosti příslušníků Policie České republiky, Hasičského záchranného sboru a Vodní záchranné služby Českého červeného kříže v rozsahu určeném tématem. Byla zvolena kvalitativní analýza, výzkumný soubor tvořilo devět osob, členů či zaměstnanců zvolených organizací. Jejich odpovědi byly poměrně jednotné, zcela rozdílné názory nebyly zaznamenány. Záměrem byla diskuse nad zvolenými otázkami. Sběr dat byl učiněn formou rozhovoru, zaznamenán na diktafon a zpracován do textu. Závěry výzkumu jsou poměrně jasné. Ve všech ohledech jsou Policie České republiky, Hasičský záchranný sbor a Vodní záchranná služba Českého červeného kříže schopni pomoc tonoucím. Některé z těchto složek jsou vybaveny poměrně dobře (Hasičský záchranný sbor, Vodní záchranná služba Českého červeného kříže), jiné jsou vybaveny méně z důvodu odlišné primární úlohy dané zákonem (Policie České republiky). Zajímavým tématem je odkaz obou profesionálních organizací (Policie České republiky a Hasičský záchranný sbor) na spolupráci s Vodní záchrannou službou Českého červeného kříže v případech poskytování první pomoci. Je zarážející, že Vodní záchranná služba není dostatečně podporována státem. Výzkum prokázal zásadní nepoměr mezi specializací a schopnostmi členů organizace a existenčními potížemi. Řešením by mohla být kvalitnější legislativa. Rozdíl je také v kompetencích členů Vodní záchranné služby Českého červeného kříže oproti příslušníkům profesionálních organizací Integrovaného záchranného systému v případě zásahu při nebezpečném chování osob v blízkosti vody. V pravomoci členů Vodní záchranné služby Českého červeného kříže je pouze doporučit těmto osobám, aby takovou činnost ukončili.
Individual units of the Integrated Rescue System and preclinical intensive care in drowning - the Police of the Czech Republic, the Fire Rescue Service, the Water Rescue Service - Czech Red Cross
Keywords: Tonutí; Vodní záchrana; První pomoc; Vodní záchranná služba Českého červeného kříže; Policie České republiky; Hasičský záchranný sbor České republiky; Integrovaný záchranný systém; Drowning; Water rescue; First Aid; The Water Rescue Service - Czech Red Cross; The Police of the Czech Republic; The Fire Rescue Service of the Czech Republic; Integrated Rescue System.