Francouzská právní terminologie v zakládajících smlouvách ES / EU - Kozáková, Jana (Jihočeská univerzita, 2010)
Anotace Cílem této bakalářské práce je analýza kolokací a jejich překladů. Základem práce je legislativní text Evropské unie, konkrétně text Konsolidovaného znění Smlouvy o Evropské unii a Smlouvy o fungování Evropské unie. V teoretické práci je popsán postup získání potřebného textu, korpusová lingvistika, zásady překladu legislativních textů, vysvětlení pojmů kolokace a termín. V praktické části je analyzována samotná terminologie a jejich překlady.
French Law Terminology in Founding Treaties of the EC / EU
Keywords: kolokace; paralelní korpus; termín; překlad; korpusová lingvistika; legislativní text; collocation; corpus parallel; term; translation; corpus linguistics; legislative text