Hmyzí anti-stresové reakce vůči přírodním toxinům - Fedor, Tereza (Jihočeská univerzita, 2021)
Cílem této bakalářské práce bylo charakterizovat účinek Bt (Bacillus thuringiensis) toxinu na hladině adipokinetického hormonu (AKH) v mozku, na aktivitě trávicích enzymů (lipy, proteázy, glukosidázy, amylázy) ve středním střevě a na hladině živin (lipidy, glycidy) v hemolymfě ruměnice pospolné (Pyrrhocoris apterus). Bt toxin byl aplikován injekčně dospělým samcům 24 hodin před sledováním výše uvedených fyziologických vlastností. Výsledky ukázaly, že Bt toxin snižuje hladinu AKH v mozku, mění hladinu živin v hemolymfu, ale nemá vliv na aktivitu trávicích enzymů ve středním střevě.
Insect anti-stress reactions to natural toxins
Keywords: ruměnice pospolná; Bt toxin; trávicí enzymy; adipokinetické hormony; živiny; firebug; Bt toxin; digestive enzymes; adipokinetické hormones; nutrients