Vývoj slovní komunikace dítěte - Kolářová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2008)
Práce se zabývá vývojem slovní komunikace dítěte. První část popisuje vývoj verbální komunikace z historického hlediska, vymezuje pojem verbální komunikace a uvádí několik definic verbální komunikace. Dále se zabývá funkcemi a fázemi komunikování, motivacemi ke komunikování a objasněním pojmů jazyk a řeč. Další část práce se zabývá jednotlivými vývojovými obdobími dítěte, které tvoří novorozenec, kojenec, batole, předškolní věk a mladší školní věk. Popisuje vývojové oblasti dítěte a důraz klade na vývoj verbální komunikace. Poslední část práce analyzuje problematiku vývojových poruch verbální komunikace. Pojednává o různých poruchách řeči, zkoumá jejich etiologii, zabývá se možnou prevencí těchto poruch a péčí o osoby s poruchami řeči.
The Development of Verbal Communication of a Child
Keywords: slovní komunikace; vývojové období; vývojové poruchy verbální komunikace; verbal communication; development stages; development verbal communication disorders