Mezinárodní obchod s úhořem říčním (Anguilla anguilla) - Zikmundová, Ivona (Jihočeská univerzita, 2015)
V ČR kdysi hojný druh, úhoř říční (Anguilla anguilla), je dnes ohrožen vyhubením, kvůli nadměrnému rybolovu a ztrátě migračních tras. I když je úhoř říční evidován na seznamu CITES v Příloze II, která zahrnuje druhy, které nejsou bezprostředně ohroženy vyhubením, stále jsou jedinci z volné přírody jedním z významných zdrojů obchodu (33 % obchodů z 309 obchodů za 5 let). Na základě údajů obchodní databáze CITES byl vyhodnocen počet a objem obchodu s úhořem říčním za posledních 5 let (2009 2013). Jedinci evidovaní před zařazením úhoře na seznam CITES byli zdrojem většiny obchodů (55 %), následováni jedinci z volné přírody. Největší část objemu obchodu tvořilo maso (38 %), které je i přes vysoký obsah tuku, velmi oblíbené. Dále se nejčastěji obchodovalo s živými jedinci, těly úhoře, malými výrobky z kůže a kůží úhoře. Účelem obchodu byl především komerční trh (94 %), dále byly uvedeny účely vědecké, medicínské a pro chov v zajetí. Úhoř říční, s kterým se obchodovalo, pocházel nejčastěji z Francie (21 % obchodů), Koreje, Velké Británie a Maroka. U 20 % obchodů nebyla země původu známa. Nejčastějšími zeměmi exportu byly: Čína (32 %), Mexiko, Řecko, Maroko a Dánsko. Dováželo se nejčastěji do USA (15 %), Hong Kongu, Japonska, Koreje a Kanady.
International trade in European eel (Anguilla anguilla) and CITES
Keywords: úhoř říční; Anguilla anguilla; CITES; obchod; zdroj; účel; původ; import; export; european eel; Anguilla anguilla; CITES; trade; source; purpose; origin; import; export