Kriminalita a delikvence v rámci základních škol na Uherskohradišsku - Bartošová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2007)
V té to práci je docela podrobně rozebírána kriminalita dětí a mladistvých na území České republiky. Částečně je v ní také popsána kriminalita celková, její současný stav a vývoj. Studie je zaměřena na výzkum kriminality a delikvence na základních školách na území uherskohradišťského okresu. Je zde popsán aktuální (rok 2006) stav četnosti drobných krádeží na základních školách na Uherskohradišťsku, což bylo provedeno pomocí dotazníkové techniky na vybraném vzorku základních škol. Jsou popsány nejdůležitější vnější faktory, které se podílejí na vzniku kriminality, jako jsou rodina, škola a vrstevníci, společnost a média. Studiem literatury, policejních statistik a informací od vedení základních škol byly zjištěny základní informace o kriminalitě jak na celém území ČR tak na území okresu Uherské Hradiště. Bylo zjištěno, že celková kriminalita v ČR má klesající tendenci a tento trend na celém území republiky sleduje také kriminalita dětská, avšak v oblasti Uherskohradišťska je tento jev nepozorovatelný - kriminalita se nezvyšuje, ale ani neklesá (nemá nic společného s počtem krádeží). Výzkumem dotazníkovou technikou bylo zjištěno, že krádeže na základních školách se nevyskytují často, ale spíše se jedná o drobné přestupky ve formě odcizení věcí, které nemají velkou hodnotu. Přesto tyto drobné krádeže nejsou podle dětí častější než dříve a nelze také říci, že se krádeže vyskytují častěji v městských školách než ve školách na vesnici. Krádeže věcí s vyššími hodnotami se objevují na školách v minimálním počtu, jak plyne z informací získaných od vedení škol. Podle policie v Uherském Hradišti však počet krádeží páchaných nezletilými a mladistvými má stoupající tendenci a je také stále častější setkání dětí s trestným činem ať už jako svědek, účastník nebo oběť. Práce slouží ke zorientování se ve stavu a vývoji kriminality v České republice u definované věkové skupiny a také pro školy v okresu Uherské Hradiště, aby mohly lépe předcházet drobným krádežím a jiným přestupkům mezi dětmi.
Criminality and Delinquency in the Region of Uherské Hradiště
Keywords: kriminalita; nezletilý; mladistvý; škola; delikty; criminality; teenager; adolescent; school; offences