Vliv vybraných podmínek prostředí na obsah a distribuci pigmentů v buňkách bakterie Deinococcus radiodurans - Šťastná, Eliška (Jihočeská univerzita, 2023)
Tato bakalářská práce zkoumá vliv světelných podmínek na produkci karotenoidů u bakterie Deinococcus radiodurans. Teoretická část práce je zaměřena na shrnutí informací o bakterii Deinococcus radiodurans se zaměřením na mechanismy ochrany a struktury, jež se na ochraně podílejí. V experimentální části byla zkoumána skutečnost, jakým způsobem a zda vůbec ovlivňuje světlo o různých vlnových délkách produkci a složení pigmentů v buňkách D. radiodurans.
The influence of selected environmental conditions on the content and distribution of pigments in cells of the Deinococcus radiodurans bacterium
Keywords: Deinococcus radiodurans; bakterie; karotenoidy; Deinococcus radiodurans; bacteria; carotenoids