Drogová závislost jako důsledek negativně využívaného volného času - Kohoutová, Jana (Jihočeská univerzita, 2015)
Práce se zabývá vztahem mezi nekvalitně využívaným volným časem a drogovou závislostí. Je teoretického charakteru a opírá se o studie zjišťované Institutem pro kriminologii a sociální prevenci. Práce vysvětluje aspekty volného času a jeho využívání. Popisuje činitele, kteří mohou volný čas a následný výběr volnočasové aktivity ovlivnit. Přibližuje drogovou historii a odhaluje problematiku závislosti. Snaží se vysvětlit příčiny a důsledky, které s sebou závislost přináší. Zvláště se pak zabývá závislostí u dětí a mládeže. Poslední část práce odkrývá některé volnočasové aktivity, které mají vliv na užívání drog. Z výsledků studií, které byly Institutem pro kriminologii a sociální prevence zjištěny, je patrné, že mezi tyto aktivity se řadí taneční zábavy, převážně s elektronickou hudbou. Také virtuální realita, která se v současné době stále více rozrůstá, může zvyšovat drogovou závislost.
Drug addicition as a result of not properly using leisure time
Keywords: volný čas; využívání volného času; drogy; návykové látky; závislost; krizová intervence; taneční zábavy; virtuální realita; leisure time; using leisure time; drugs; addictives; addicition; crisis intervention; dance activities; virtual reality