Rosička krvavá (Digitaris sanquinalis L.) plevel nebo obilnina? - Paurová, Natálie (Jihočeská univerzita, 2019)
Cílem bakalářské práce bylo formou literární rešerše shromáždit všechny dostupné informace o výskytu, šíření, nutriční hodnotě a využití druhů z rodu Digitaria sdůrazem na rosičku krvavou (Digitari sanguinalis). Rosička krvavá je v současnosti považována spíše za plevelnou rostlinu pro své rozšíření jak v tropických, subtropických tak oblastech mírného pásma. Výnam její regulace v porostech rok od roku narůstá. Její využití jako obiloviny upadlo v zapomnění. Jiné druhy z rodu Digitaria, hlavně: Digitaria iburua a Digitaria exilis, pěstované v Africe jsou v současnosti pro vysoký obsah sirných aminokyselin (methionin a cystin) v zrnu považovány za "super potravinu".
Large crabgrass (Digitaria sanguinalis L.) a weed or a crop?
Keywords: Digitaria sanguinalis; Digitaria iburua; Digitaria exilis; využití; nutriční složení; rezistence; biologické vlastnosti; Digitaria sanguinalis; Digitaria iburua; Digitaria exilis; uses; nutritional composition; resistence; biological properties