Přístup prvostupňového učitele k dítěti s narušeným vývojem řeči - Truhlářová, Eliška (Jihočeská univerzita, 2023)
Diplomová práce se zabývá problematikou narušeného vývoje řeči (dále NVŘ) u žáků na prvním stupni ZŠ z pohledu učitele. Je rozdělená na část teoretickou a praktickou. Teoretická část nahlíží do problematiky NVŘ na základních školách. Zabývá se terminologií a NVŘ v širším slova smyslu. Soustředí se na vývojovou dysfázii u žáků, s nimiž se prvostupňový učitel při výuce dostává do styku. Praktická část je postavena na kvalitativních analýzách polostrukturovaných rozhovorů s učiteli prvního stupně základních škol a odborníkem z SPC. Nastiňuje, jak vypadá přístup prvostupňových učitelů v praxi, jaké jsou v této oblasti reálné možnosti. Na svém konci praktická část vypovídá, zda se pedagogická realita shoduje nebo rozchází s odbornými doporučeními a jak tedy ideálně přistupovat k dítěti s NVŘ na prvním stupni ZŠ.
The primary teacher's approach to a child with developmental language disorder
Keywords: narušený vývoj řeči; vývojová dysfázie; dítě na 1. stupni ZŠ; učitel a dítě s vývojovou dysfázií; developmental language disorder; developmental dysphasia; a child at primary school; teacher and child with developmental dysphasia