Umělecký mecenát jako nástroj reprezentace českobudějovické rodiny Zátků - Vošická, Šárka (Jihočeská univerzita, 2014)
Předkládaná diplomová práce mapuje působení významné českobudějovické rodiny Zátků v kulturní sféře Českobudějovicka. Prostřednictvím vybraných členů této rodiny (Hynka, Augusta a Vlastislava Zátky) je představen náhled na dobovou atmosféru 19. a počátku 20. století a shrnuty kořeny jejich rozvětveného rodu s důrazem na jejich zakladatelskou a mecenášskou roli při budování jednotlivých českých organizací, podniků či spolků. První část práce je zaměřena na podněty a činnost Zátků ve sféře kulturní, politické a hospodářské, na kterou úzce navazuje druhá část, věnující se rodinným památkám nejrůznější povahy, ať už se jedná o některé stavby - například rodinné vily v Libníči (Jelmu) a v Českých Budějovicích či o sochařské ztvárnění JUDr. Augusta Zátky nebo sběratelskou činnost Vlastislava Zátky.
The art patronage as a tool of representation of the Zátka family in České Budějovice
Keywords: Zátka; Hynek; August; Vlastislav; mecenát; Libníč; České Budějovice; vily; bysta; pomník; sbírka; Zátka; Hynek; August; Vlastislav; patronage; Libníč; České Budějovice; mansions; statues; collecting activities