Ošetřovatelská péče o dítě s gastroschízou - Nešvarová, Kristýna (Jihočeská univerzita, 2022)
Diplomová práce se zabývá tématem ošetřovatelské péče u dětí s gastroschízou. Jedná se o vrozenou rozštěpovou vadu břišní stěny, kdy se dítě narodí s defektem v břišní stěně, ze kterého mohou vyhřezávat orgány břišní dutiny. V teoretické části seznamujeme čtenáře okrajově se specifiky prenatálního a novorozeneckého období a dále se věnujeme konkrétně vadám gastrointestinálního traktu. Teoretická část je však především zaměřena na téma gastroschízy a vysvětluje rozdíly v porovnání s omfalokélou, popisuje etiologii vady, její symptomatologii, incidenci a prognózu. Poukazuje na zásady prenatální péče a způsoby vedení porodu. Seznamuje čtenáře s predikcí poškození střeva u novorozenců s gastroschízou. V teoretické části práce zmiňujeme také možnosti prevence a poradenství a zásady postnatální péče nejen o novorozence s gastroschízou, ale také o matku dítěte. Neméně podstatným bodem teoretické části je také celková chirurgická terapie gastroschízy, jejíž důležitou součástí je kvalitní ošetřovatelská péče zajišťovaná sestrami. Empirická část práce obsahuje prezentaci kazuistiky chlapce, který se narodil s prenatálně diagnostikovanou gastroschízou na specializovaném pracovišti. Výzkumná část práce je dále zpracována s cílem zjistit, jaké znalosti o zásadách péče u novorozence s gastroschízou mají sestry z jednotek intenzivní péče, z jednotek intermediární péče a z dalších dětských a novorozeneckých oddělení. Dalším cílem výzkumu je zjistit, jak v praxi funguje spolupráce mezi sestrami, které pečují o děti s gastroschízou, a mezi rodiči těchto dětí. V neposlední řadě bylo cílem výzkumu zjistit, jaká je prognóza gastroschízy v životě těchto dětí. Pro dosažení výzkumných cílů bylo využito kvalitativního výzkumného šetření. Sběr dat byl proveden pomocí nestandardizovaných rozhovorů se sestrami, které pečují o novorozence s gastroschízou. Data byla vyhodnocena pomocí otevřeného kódování a využití programu ATLAS.TI. Jako výstup této diplomové práce je přiložena edukační brožura, ve které je vypracovaný edukační proces pro matky, které pečují o dítě s gastroschízou.
Nursing care for children with gastroschisis
Keywords: gastroschíza; rozštěpové vady; ošetřovatelství; intenzivní péče; neonatologie; gastroschisis; cleft defects; nursing; intensive care; neonatology