Uživatelé drog z pohledu gender - Juřicová, Michaela (Jihočeská univerzita, 2016)
Tato bakalářská práce poukazuje na problematiku uživatelů drog v souvislosti s rozdíly mezi muži a ženami. V teoretické části jsou uvedeny základní pojmy v souvislosti s užíváním drog, také je zde rozepsána problematika genderu. V další kapitole nalezneme konkrétní rozdíly drogových uživatelů z genderového pohledu. Kapitola sociální práce s uživateli drog zmiňuje podstatný rozdíl v sociální práci mezi muži uživateli drog a ženami uživatelkami drog. Praktická část bakalářské práce byla zpracována prostřednictvím kvalitativního výzkumu, metodou polostrukturovaných rozhovorů. Výzkumným souborem jsou čtyři komunikační partneři, z toho dvě ženy a dva muži. Cílem bakalářské práce bylo vyzkoumat, jaké jsou subjektivně vnímané příčiny počátku užívání drog u cílové populace a jak prožívají užívaní drog s eventuálním akcentem rozdílů z pohledu genderu. Pro splnění stanového cíle byly vytvořeny dvě výzkumné otázky. První výzkumná otázka zní, kde z pohledu uživatelů/uživatelek tkví jejich počátek užívání drog. Ve druhé výzkumné otázce se ptám, zda-li se objevují mezi uživateli a uživatelkami drog nějaké genderové diference. Výsledky výzkumu poukazují na to, že se v problematice užívání drog objevují některé genderové rozdíly. Obě ženy uvedly, že je ovlivňoval v mladistvém věku jejich partner. Avšak na otázku, zda-li vnímají nějaké rozdíly v příčinách u mužů a u žen, obě odpověděly, že ne. Naopak muži jsou v této oblasti lépe vnímaví, protože oba si této skutečnosti, že jsou ženy více ovlivnitelné svými partnery, všimli. V další otázce se ženy shodly, že přišly o své kamarády, kteří drogy neužívají. Jelikož o jejich užívání kamarádi nevědí, nechtějí je zklamat, tak se s nimi raději přestaly stýkat. Oběma mužům kamarádské vztahy užívání drog nenarušilo. Dotazované ženy na rozdíl od mužů netrpí ani netrpěly zdravotními problémy vlivem užíváním drog. Oba muži se již se zdravotními problémy setkali. O tom také vypovídá to, že muži uvedli, že nemají strach o své zdraví, nebojí se onemocnění, které způsobuje užívání drog. Ženy se o své zdraví bojí. Ženy užívaly v dětství drogy v podobných prostorech. Muži zase v dětství kradli svým příbuzným cigarety.
Drug Users from the Gender Perspective
Keywords: Drogy; Gender; Ženy; Muži; Drugs; Gender; Women; Men