Ošetřovatelská péče u žen s onemocněním děložního čípku a jeho chirurgickým řešením, tj. konizace a rekonizace - Nedorostová, Veronika (Jihočeská univerzita, 2015)
V České republice je ročně diagnostikováno 1 050 až 1 100 případů rakoviny děložního čípku. Za prekurzory invazivního karcinomu děložního hrdla jsou označovány dysplastické změny děložního epitelu. Tyto dysplázie patří k přednádorovým procesům, které jsou označovány jako prekancerózy. Jako jediný akceptovatelný způsob ošetření prekanceróz děložního hrdla se považuje chirurgický výkon konizace, popřípadě reexcizní výkon rekonizace. S výkonem konizace je také spojená předoperační a pooperační péče. Tato péče patří do ošetřovatelského procesu, který provádí porodní asistentka. Bakalářská práce je rozdělena na část teoretickou a část praktickou, tedy výzkumnou. Teoretická část je zaměřena na onemocnění děložního hrdla, prekancerózy, jejich popis, diagnostiku, screening a také na významné rizikové faktory. Dále byla co nejpřesněji shrnuta léčba prekanceróz, a to zejména jejich chirurgické ošetření konizací, popřípadě reexcizním výkonem rekonizací. Do této teoretické části byla také včleněná ošetřovatelská péče v souvislosti s onemocněním děložního čípku a jeho chirurgickým ošetřením. Praktická část bakalářské práce byla zaměřena na kvalitativní výzkum v kombinaci s kvantitativním výzkumem. Cílem kvalitativní výzkumného šetření byla informovanost o předoperační a pooperační péči a také zmapování ošetřovatelské péče o ženy s onemocněním děložního čípku. V kvantitativním výzkumném šetření byly stanoveny dva cíle, které se týkaly snižujícího se věku žen s onemocněním děložního čípku a prognóze tohoto onemocnění v budoucnosti. Na základě těchto vytyčených cílů byly v kvalitativním výzkumném šetření stanoveny tři výzkumné otázky, které se obracely na to, jak vnímají ženy s onemocněním děložního čípku provádění ošetřovatelské péče a jaké dostupné informace mají o předoperační a pooperační péči v rámci tohoto onemocnění. Kvantitativní výzkum si vytyčil dvě hypotézy, které předpokládaly, že věk žen s výskytem onemocnění děložního čípku se snižuje a zda ženy s tímto onemocněním podstoupily po konizaci další operační zákrok. Kvalitativní výzkum probíhal na gynekologicko-porodnickém oddělení Nemocnice České Budějovice, a. s., a výzkumný soubor tvořilo šest žen, u nichž byl proveden výkon konizace a rekonizace. Nástrojem sběru dat byl nestandardizovaný rozhovor, který se týkal onemocnění děložního čípku. Dále byla zpracována sekundární analýza vybraných dat z ošetřovatelské a zdravotnické dokumentace Nemocnice České Budějovice, a. s., v letech 2005 2014, v rámci kvantitativního výzkumného šetření. Z výsledků kvalitativního výzkumu lze prokázat, že podané informace ženám, o předoperační přípravě směřují do ordinace obvodního gynekologa, který vyjadřuje svou nezastupitelnost v předávání těchto informací. Porodní asistentky jsou zase nepostradatelné v informovanosti o ošetřovatelské péči před výkonem, ale naopak v informovanosti o pooperační péči vykazují nedostatky.
Nursing Care for Women with Cervix Disease And Its Surgical Solution, i.e. Cervical Conisation And Reconisation.
Keywords: Konizace; rekonizace; předoperační péče; pooperační péče; informovanost; porodní asistentka; Conization; reconization; preoperation care; postoperation care; knowledge; midwife