Percepce kulturních a přírodních hodnot a návštěvnických preferencí v severovýchodní části CHKO Třeboňsko. Bývalá obora Jemčina a její význam pro cyklistiku - Pixa, Jan (Jihočeská univerzita, 2023)
Bakalářská práce se zabývá problematikou percepce kulturních hodnot a přírodních a návštěvnických preferencí v severovýchodní části CHKO Třeboňsko, práce je zaměřena na konkrétní oblast bývalé obory Jemčina. V práci je poté kromě návštěvnických preferencí souvisejících s vnímáním přírodních a kulturních ve studované oblasti řešen také význam obory pro cykloturistiku. Cílem práce je pomocí dotazníkového šetření zjistit jaké hodnoty v dané oblasti respondenti preferují, zda je pro respondenti vyzdvihují spíše přírodní či kulturní hodnoty v oblasti Jemčiny, a také skutečnost, jak respondenti vnímají kvalitu cest vhodných pro provozování cykloturistiky na Jemčině. Výzkum je zaměřen pouze na respondenty, kteří Jemčinu již navštívili, nebo se ve studované oblasti přímo fyzicky nacházeli v době výzkumu. Výsledky dotazníkového šetření posloužily k definování konkrétních návrhů na zlepšení nejen komunikací pro cyklistiku na Jemčině, ale i pro zvýšení návštěvnosti a dalšího rozvoje oblasti.
Perception of cultural and natural values and visitor's preferences in a northeastern part of PLA Třeboňsko: former deer park Jemčina and her importance for cycling tourism
Keywords: Jemčina; přírodní hodnoty; kulturní hodnoty; percepce; preference; cykloturistika; CHKO Třeboňsko; Jemčina; cultural values; natural values; prception; preference; cycling; Třeboňsko PLA