Postava Salomé v díle Gustava Moreaua - Svobodová, Tereza (Jihočeská univerzita, 2014)
Ve své bakalářské práci se zabývám motivem Salomé v díle symbolistického malíře Gustava Moreaua. Rozbor umělcovy tvorby zkoumá vlivy orientálních kultur na zpracování biblické scény smrti svatého Jana Křtitele a zasazuje Moreauovo dílo do kontextu umělecké tvorby zabývající se archetypem femme fatale v 19. století. Pro komparaci slouží rozbor dvou literárních děl se stejnou tématikou, a to povídka Gustava Flauberta Herodias a hra Salomé dramatika Oscara Wilda.
The Character of Salomé in Gustave Mureau´s work
Keywords: symbolismus; Salome; Moreau; famme fatale; symbolism; Salome; Moreau; famme fatale