Narození mladšího sourozence jako náročná životní situace dítěte předškolního věku - Kratochvílová, Eliška (Jihočeská univerzita, 2014)
Bakalářská práce je zaměřena na sourozenecké vztahy dětí předškolního věku, konkrétně na vyrovnávání se s narozením mladšího sourozence. V teoretické části jsou uvedeny některé teorie, které se tímto tématem zabývají. Dále jsou popsány náročné životní situace dítěte a jejich zvládání. Nastíněn je také vývoj dítěte předškolního věku a to v oblasti kognitivní, sociální a emocionální. V praktické části je prováděn kvalitativní výzkum, hloubkové rozhovory s rodiči a pozorování dítěte.
The birth of younger brother/sister as a difficult situation in pre-school child's life
Keywords: Sourozenci; předškolní věk; resilience; náročné životní situace; prvorozený; druhorozený; Siblings; pre-school age; resilience; difficult life situations; first born child; second born child.