Ekonomické indikátory a jejich soustavy - Rollová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2020)
Hlavním cílem diplomové práce je analýza ekonomických indikátorů a jejich soustav. Tyto indikátory se používají pro hodnocení ekonomického výkonu vybraných států. Je nezbytné těmto indikátorům a jejich vypovídacím schopnostem porozumět za účelem zvyšování životní úrovně země. Práce porovnává státy Visegrádské čtyřky a Německo, jako stát s nejsilnější ekonomikou v Evropě. První část je věnována teoretickému popisu makroekonomických ukazatelů a kompozitních indikátorů, které kvantifikují životní úroveň země. Zároveň jsou zde charakterizovány metody, které se používají pro komparaci států. Druhá část práce obsahuje vlastní komparaci vybraných států. Pro tuto analýzu byly použity data z hospodářských výhledů Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj a Statistického úřadu Evropské unie. Vyhodnocená data byly následně použity pro vícekriteriální hodnocení variant. Výsledkem diplomové práce bylo zhodnocení hospodářského vývoje zemí Visegrádské čtyřky a Německa.
Economic Indicators and their Systems
Keywords: ekonomické indikátory; kompozitní indikátory; vícekriteriální hodnocení variant; Visegrádská čtyřka; economic indicators; composite indicators; Multi-criteria Decision Making; Visegrad Group