Využití rentgenové fluorescence pro analýzu laténské keramiky - Krejčí, Radim (Jihočeská univerzita, 2016)
Ve své práci se snažím objasnit aspekty využití metody rentgenové fluorescenční analýzy při studiu chemického složení keramiky a její provenience. Skrze studium domácích, ale hlavně pak zahraničních publikací a projektů, zabývajících se touto problematikou, se snažím nashromáždit informace o dané metodě, jejích kladech a záporech. Nabyté vědomosti poté využívám při vlastním výzkumu, během kterého analyzuji chemické složení jihočeské laténské keramiky s příměsí grafitu a snažím se zachytit její odlišnosti a určit tak potenciální importy.
Use of an X - ray fluorescence analysis for the ceramics of the La Tene period
Keywords: Rentgenová fluorescenční analýza; chemické složení; grafit; keramika; provenience; importy; doba laténská; X - ray Fluorescence Analysis; Chemical Composition; Graphite; Ceramics; Provenance; Imports; La Tene Period