Analýza činnosti dopravního operátora - Houzimová, Jana (Jihočeská univerzita, 2008)
Diplomová práce je zaměřena na problematiku činnosti dopravního operátora v zasilatelské firmě. V úvodu je vysvětlen pojem zasilatelství a proč je důležitá logistika v dopravě. Dále je popsán vývoj dopravy po roce 1990 a jakými změnami musela přeprava projít v období globalizace. Součástí vlastní práce je postup dopravního operátora od poptávky přes nabídku, objednávku a další činnosti ke konečné realizaci přepravy. Konkrétní průběh přepravy z praxe je znázorněn na modelovém příkladu. Zároveň jsou uvedeny podmínky, za kterých se přeprava uskutečňuje např. platební a dodací podmínky. V dalších kapitolách je přiblížen způsob kalkulace cen ve firmě. Podrobně je popsán systém sběrné služby, který je v podniku realizován v rámci systému CS Expres. Dále je zde popsána problematika skladování včetně zavedení čárových kódů ve skladu a možnosti rozšíření logistických služeb. Závěr práce je zaměřen na rozvojovou strategii firmy.
An analysis of a transport operator´s job description
Keywords: doprava; zasilatelství; spedice; přeprava; logistika; dopravní operátor; činnost dopravního operátora; dispečer; přepravní proudy; zasilatel; speditér; zasilatelské služby; logistické služby; skladování; mezinárodní silniční přeprava; mezinárodní sběrná služba; vnitrostátní silniční přeprava; letecká přeprava; kombinovaná přeprava; sběrná služba; systém CS expres; spediční firma; struktura přepravy; dopravní systémy; rozvoj dopravy; kalkulace dopravy; logistické operace; zasilatelský příkaz; sklad; čárový kód; Transport; Forwarding; Haulage; Transporting; Logistics; Transport operator; Transport operator´s job description; Controller; Transport routes; Forwarder; Haulier; Dispatch service; Logistic service; Storage; International road transport; International collecting service; Inland road transport; Air freight; Combined transport; Collecting service; CS Expres system; Forwarding agency; Transport structure; Systems of transport; Transport development; Costing; Logistic transaction; Dispatch order; Store; Bar coding; Consignment