Šikana učitelem - Šimotová, Věra (Jihočeská univerzita, 2020)
Prezentovaná bakalářská práce se zaměřuje na téma šikany na školách z trochu jiného pohledu. Cílem je nastínit problém šikany ze strany učitele vůči žákovi. Práce se zabývá kontroverzním tématem šikany učitelem, tedy když učitel šikanuje žáka nebo žáky. V teoretické části jsou popsány a definovány základní pojmy z oblasti tématu, zejména charakteristika šikanování, ponižování a učitelova autoritářská moc. V části praktické věnuji pozornost osobám, které se domnívají a pociťují, že takovou formu šikany prožily, a jak ji vnímají s odstupem času. Cílem celé práce je upozornit na problém, který školství a společnost spíše odmítá, přestože se na školách vyskytuje.
Bullying by a teacher
Keywords: šikana; učitel; žák; škola; ponižování; a bullying; a teacher; a pupil (student); a school; humiliation