Jan Prokop Schaaffgotsche. Život a dílo prvního českobudějovického biskupa v rámci středoevropského duchovního a společenského milieu konce osmnáctého a počátku devatenáctého století. - Svoboda, Rudolf (Jihočeská univerzita, 2008)
Disertační práce se zabývá .ivotem a dílem Jana Prokopa Schaaffgotsche (1748-1813), který stál od roku 1785 až do své smrti v čele nově založeného českobudějovického biskupství. V první části charakterizuje duchovní a společenské prostředí habsburské monarchie doby josefinismu, ve kterém Schaaffgotsche prožil celý svůj život. Dále přibližuje jeho původ, mládí, období studií, duchovní formaci a roky práce v církevních úřadech až do doby, než byl císařem Josefem II. nominován českobudějovickým biskupem. Následně ukazuje významné události prvního
Jan Prokop Schaaffgotsche. The first bishop of České Budějovice in the context of the middle-European spiritual and social milieu at the end of 18th and the beginning of 19th century.
Keywords: Jan Prokop Schaaffgotsche; život a dílo; českobudějovické biskupství; josefinismus.; Jan Prokop Schaaffgotsche; life and work; the episcopacy of České Budějovice; Josephinism.