Hodnocení a ochrana krajinného rázu ve vybraném území - Křiváček, Václav (Jihočeská univerzita, 2018)
Bakalářská práce se zabývá zhodnocením krajinného rázu v katastrálním území Škůdra. Dotčené území se nachází v jihočeském okrese Strakonice. V rešeršní části jsou základní informace o krajině, krajinném rázu a jeho ochraně. Výzkumná část je zaměřena na identifikaci znaků přírodní, historické a kulturní charakteristiky určující krajinný ráz a jejich následnou klasifikaci dle projevu, významu a cennosti. Na základě těchto znaků pak byl krajinný ráz zhodnocen také z hlediska dochovalosti, estetické hodnoty a stupně ochrany. Díky této analýze bylo možné na konec vyhotovit konkrétní návrhy na možné navýšení hodnoty krajinného rázu.
Assessment and protection of the landscape character in the selected area
Keywords: Krajina; krajinný ráz; hodnocení krajinného rázu; ochrana krajinného rázu; katastrální území Škůdra; Škůdra; Landscape; landscape character; landscape character assessment; landscape character protection; cadastral area Škůdra; Škůdra