Současný stav výuky francouzštiny v ČR: srovnávací studie klasických a alternativních metod - Kadlecová, Alena (Jihočeská univerzita, 2007)
Tématem mé diplomové práce je současná podoba výuky francouzského jazyka v České republice se zaměřením na srovnání klasických a alternativních metod. Úvodní, teoretická část práce je založena na přehledu historického vývoje klasických a alternativních metod a jejich charakteristik. Poté jsem poukázala na problémy týkající se klasifikace metod a jejich rozdělení na klasické a alternativní. Samotné srovnání klasických a alternativních metod je obsaženo ve třetí kapitole. V praktické části, jejíž tématem je současný stav výuky francouzštiny, za pomoci dotazníků zjišťuji názory vyučujících a žáků a uvádím vybrané statistické údaje související s výukou cizích jazyků na základních a středních školách ve školním roce 2005/ 2006.
Actual situation of learning French. A comparative study on classic and alternative methods
Keywords: francouzský jazyk; výukové metody; klasické metody; alternativní metody; cizí jazyky; French language teaching; methods in language teaching; traditional teaching methods; alternative teaching methods