Klinika a fyzioterapie u přetížených šíjových svalů - Kolibíková, Eliška (Jihočeská univerzita, 2009)
Abstrakt Ve své práci se zabývám fyzioterapií přetížených šíjových svalů. Toto téma je mi blízké proto, že se po zdravotní stránce týká i mé osoby. Pro tento výzkum jsem si vybrala tři pacienty, se kterými jsem pracovala. Prvního pacienta jsem sledovala po dobu 3 měsíců, další dvě pacientky jsem sledovala po dobu šesti návštěv. Krční páteř je nejpohyblivější a nejvíce namáhanou částí páteře. Problém přetížení šíjového svalstva je značně podceňován, preventivních programů zaměřujících se na oblast šíjového svalstva existuje málo, a lidé nevědí, jak tomuto problému předcházet. Cílem mé práce je přiblížit a ozřejmit problematiku přetížení šíjového svalstva a dále těchto poznatků využít v praxi. Odhalit některé příčiny potíží. Posledním cílem je na základě vyšetření a následné terapie u náhodně vybraných pacientů určit efekt terapie přetížení šíjového svalstva, a to na základě subjektivního hodnocení pacienta a objektivního hodnocení vyšetření fyzioterapeuta. K dosažení svých cílů jsem použila kvalitativní výzkum. Důležitou roli při terapii hrála i spolupráce pacienta - dva pacienti spolupracovali výborně, u těchto pacientů se podařilo dosáhnout určených cílů, třetí pacientka nespolupracovala při cvičení doma, docházela pouze na terapii, zde bylo dosaženo pouze částečného úspěchu při léčbě. Odešla ve stabilizovaném stavu, otázkou je, jak dlouho vydrží bez bolesti. Při vyšetřování jsem použila kineziologický rozbor - nejdříve jsem odebrala anamnézu, vyšetřila pacienta pohledem - zepředu, zezadu, zboku ; pohmatem - vyšetření aktivních pohybů krční páteře v sedě, poté pasivní pohyby. Vyšetření cervikotorakálního přechodu a hrudní páteře. Techniky, které jsem použila: měkké techniky, mobilizaci žeber dle Mojžíšové, cvičení dle Čápové, postizometrická relaxace svalová a její modifikace - antigravitační relaxace, facilitace - míčkováním, manipulace + fyzikální terapie. U všech pacientů jsem vypracovala krátkodobý i dlouhodobý rehabilitační plán. Dále jsem uvedla příklady metod primárně zaměřených k pohybové výchově a ke správnému držení těla. Výsledky mé práce mohou posloužit, jak pro účely laické veřejnosti jako informace, tak i odborné veřejnosti.
Clinic and physiotherapy at overloaden nuchal muscles
Keywords: krční páteř; pohybový stereotyp; správné držení těla; stres; svaly krční páteře; cervical spine; locomotion stereotype; correct posture; stress; cervical muscles