Klíčová motivika české dekadentní a parnasitní lyriky - Rolníková, Eliška (Jihočeská univerzita, 2011)
Předmětem této diplomové práce je charakteristika klíčových parnasistních a dekadentních motivických celků v lyrice Jaroslava Vrchlického a Jiřího Karáska ze Lvovic. Zachycuje literární, estetický i myšlenkový posun autorů z pohledu využití nejrůznějších motivů. Práce je rozdělena do pěti kapitol, z nichž každá pojednává o jednom motivickém celku. Těmi jsou: 1. Motivy ženy, těla a sexuality. 2. Motivy snu, snění a úniku. 3. Motivy umírání, choroby a tlení. 4. Motivy depresivnosti, smutku, hořkosti a zmaru. 5. Motivy přírody a krajiny. V jednotlivých kapitolách motivy porovnává, sleduje, jak s nimi autoři nakládají a jak se proměňuje jejich forma a výraz. Zaměřuje se taktéž na motivy, jež se v lyrice básníků objevují nově. V závěru předkládá krátká shrnutí jednotlivých kapitol a dokládám jej využitím frekvenčního slovníku sbírek.
Key thems of Parnasist and Decadent lyric poetry in the Czech Literature
Keywords: parnasismus; dekadence; česká literatura 19.století; česká poezie 19. století; Jaroslav Vrchlický; Jiří Karásek ze Lvovic; motiv; motivika; literární motiv; česká lyrika 19.století; motivy ženy; motivy snu; motivy umírání; motivy depresivnosti; motivy přírody; lyrická poezie; parnassianism; decadence; Czech literature of 19th century; Czech poetry of 19th century; Jaroslav Vrchlický; Jiří Karásek ze Lvovic; motive; motivic; literaly motives; Czech lyric of 19th century; motives of woman; motives of dream; motives of dying; motives of depressiveness; motives of nature lyric poetry