Popis turistických cest v Novohradských horách a jejich podhůří (turistické cesty pěší, cyklistické, lyžařské a vodácké) - Lišková, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2008)
Tato diplomová práce popisuje pěší, cyklistické, lyžařské a vodní turistické trasy a naučné stezky v Novohradských horách, jejich podhůří a části Třeboňské pánve - na území vytyčeném turistickou mapou ''Novohradské hory'', z edice Klubu českých turistů, v měřítku 1:50 000. Jednotlivé trasy jsou popsány v textu a v přehledných tabulkách, díky kterým lze snadno vyčíst charakter daných turistických tras. Metodika práce, která byla převzata od D. Bobrové (2002) a popis jednotlivých turistických tras tvoří podstatnou část diplomové práce. Úvodní kapitoly charakterizují řešené území z fyzickogeografického a sociálněgeografického hlediska, přílohu tvoří obsáhlý slovník místopisných pojmů, který zpracovala D. Bobrová (2002) a grafická část, tvořená fotografiemi.
Description of tourist roads in the Novohradské Mountains and its highlands (walk, cyclist, ski-ing and waterman´s tourist roads)
Keywords: Novohradské hory; Novohradské podhůří; Novohradsko; turistika; cykloturistika; lyžařská turistika; vodní turistika; naučné stezky; turistický průvodce Novohradských hor; The Novohradské Mountains; Novohradské highlands; Novohradsko; tourism; cycle-tourism; ski-ing tourism; waterman{\crq}s tourism; educational trails; traveller{\crq}s guide of the Novohradské Mountains