Vliv pohybové aktivity na život jedinců s mentálním postižením - Vaněčková, Eliška (Jihočeská univerzita, 2008)
V bakalářské práci se snažím nahlédnout do problematiky sportu a vhodných pohybových aktivit u jedinců s mentálním postižením. Poruchy hybnosti a nesprávné posturální funkce jsou důsledkem porušené centrální nervové soustavy u jedinců s mentálním postižením. V teoretické části jsou zařazeny kapitoly týkající se teoretické studie mentální retardace, návrhy a pokyny pro praktické využití vhodných pohybových aktivit u lidí s mentálním postižením. Tato práce také obsahuje informace o Programu speciálních olympiád v ČR i ve světě. V práci byly využity metody kvantitativního i kvalitativního výzkumu. Kvantitativní výzkum byl zaměřen na zjištění hodnoty Body mass indexu (BMI) u jedinců s MR. Metoda dotazování, technika řízený rozhovor byla zaměřena na zjištění, které pohybové aktivity jedinci s MR upřednostňují. Z kvalitativního výzkumu byla využita metoda dotazování, technika polořízený rozhovor. Hlavním tématem rozhovoru byl přínos pohybové aktivity pro jedince s MR. Výběrový soubor u kvantitativního výzkumu tvořili klienti Domova Petra Mačkov. Domov Petra Mačkov je pobytové zařízení sociální péče pro osoby s mentálním a kombinovaným postižením. Výběrový soubor u kvalitativního výzkumu tvořili pracovníci Domova Petra Mačkov, kteří přímo pečují o klienty s MR. Cíl 1: Monitoring vhodných pohybových aktivit u jedinců s MR. Cíl 2: Zjistit, které pohybové aktivity mají jedinci s MR nejraději. Tato práce může posloužit všem, kteří pracují nebo žijí s jedinci s mentálním postižením. Práce bude poskytnuta rehabilitačním a výchovným pracovníkům, kteří pracují v Domově Petra Mačkov.
The influence of physical exercise on lives of individuals with mental retardation
Keywords: jedinec s mentálním postižením; pohyb; tělesná aktivita; sport; speciální olympiády; individual with mental retardation; kinetic; physical exercise sport; The Special Olympics