Sociální práce s lidmi s Alzheimerovou chorobu - Polachová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2021)
Práce se zaměřuje na problematiku komunikace při sociální práci s lidmi s Alzheimerovou chorobou. Je rozdělena na část teoretickou a praktickou. V teoretické části popisuji charakteristiku, příznaky, rizikové faktory Alzheimerovy choroby. Dále popisuji problematiku komunikace sociálních pracovníků, pracovníků v sociálních službách a rodinných příslušníků s klienty s Alzheimerovou chorobou. Praktické část obsahuje výzkum metodou dotazování. Pomocí dotazníku jsem zjistila, zda je komunikace důležitá v sociální práci s lidmi s Alzheimerovou chorobou a jaké problémy jsou s ní spojené. Dotazovala jsem se ve 2 sociálních zařízeních, které poskytují komplexní služby klientům s Alzheimerovou chorobou.
Social work with people with Alzheimer´s disease
Keywords: Alzheimerova choroba; komunikace; sociální práce; demence; kognitivní funkce; poruchy paměti; BPBD (behaviorální a psychologické poruchy); Alzheimer´s disease; communication; social work; dementia; cognitiv function; memory disorders; BPBD (behavioural and psychological symptoms of dementia)