Teologie hudby - Nosková, Blanka (Jihočeská univerzita, 2011)
Práce se zabývá vztahem teologie a hudby. Vychází z dějin vývoje filosofického úsudku o obsahu pojmu ?musica? ve starověku a ze současného pojetí a definic hudby. Následně přechází k presentaci vybraných spisů historických i současných teologů na téma hudební umění. Na základě jejich rozboru dochází práce k závěru, že vztah mezi teologií a hudbou skutečně existuje a jejich dialog obě disciplíny vzájemně obohacuje. Hudba překračuje omezené možnosti řeči a prostředky sobě vlastními se vyjadřuje o nekonečném Bohu. Tato hlavní myšlenka, ke které práce dospívá, je konkrétně doložena v hudebním působení a dílech vybraných skladatelů klasické hudby.
Theology of music
Keywords: teologie hudby; filosofie hudby; teologie a umění; krása; transcendence; liturgická hudba; duchovní hudba; hudba stvoření; hudba a čas; hudební myšlenka; theology of music; philosophy of music; theology and art; beauty; transcendence; liturgical music; spiritual music; music of the creation; music and time; music idea