Pozice sociálního pracovníka v instituci speciální školy - Lavičková, Lenka (Jihočeská univerzita, 2019)
Práce se zabývá pozicí sociálního pracovníka v instituci speciální školy, která je místem výchovy a vzdělávání jedinců se speciálními vzdělávacími potřebami. Práce poukazuje na vhodnost a potřebnost propojení pedagogické i sociální dimenze při poskytování podpory při výchově a vzdělávání dětí se speciálními vzdělávacími potřebami a jejich rodin v instituci speciální školy. Teoretické kapitoly informují o možnostech výchovy a vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami, speciální pedagogice, roli školy, rodiny a společnosti v tomto procesu. Opodstatněnost přítomnosti sociálního pracovníka v této instituci je podepřen kvalitativním výzkumem provedeném v této instituci.
The position of a social worker in a special school institution
Keywords: výchova a vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami; speciální pedagogika; školní sociální práce; rodina; škola; společnost; training and education of pupils with special educational needs; special education; school social work; family; school; society