Vztahy odborné a laické veřejnosti k alternativním metodám péče o zdraví - Vildová, Pavla (Jihočeská univerzita, 2008)
Alternativní medicína je v dnešní době velmi žádaná. V mé práci jsem popisovala co vlastně alternativní medicína je a jaké má postavení v České republice. Zaměřila jsem na vztah k alternativní medicíně z pohledu laické a odborné veřejnosti. Jedna kapitola je zaměřená na alternativní metodu a ošetřovatelství a zbylé kapitoly na jednotlivé alternativní metody. Jako cíl jsem si určila zjistit vztahy laické a odborné veřejnosti k alternativním metodám péče o zdraví a jejich informovanosti o této problematice. Hypotézy měly potvrdit či vyvrátit jestli má informovanost vliv na vztah k alternativním metodám a určit rozdíl v pohledu laické a odborné veřejnosti na alternativní metody péče o zdraví. K získání dat jsem využila kvantitativní výzkum za použití techniky dotazníků, kde byly výzkumným souborem odborná a laická veřejnost ve vztahu k alternativním metodám péče o zdraví a jejich informovanosti o této problematice. Výzkum byl prováděn v Jihočeském kraji, kde respondenti byli vybrány náhodným způsobem. Výsledky ukázali, že laická i odborná veřejnost je informována o alternativních metodách a že využití alternativních metod není závislé na informovanosti a že vztah k alternativním metodám je ovlivněn spíše povahou osobnosti či vlastním názorem než vzděláním. Zajímavé bylo zjištění, že laická veřejnost v rámci alternativních metod péče o zdraví nejvíce využívá fytoterapii a pak masáže a odborná veřejnost řadí masáže na první místo a za ně hned homeopatii. Uspokojivé bylo, že minimálnímu počtu respondentů způsobily alternativní metody potíže, navíc se dokázalo, že pokud by se objevily nějaké obtíže, laická i odborná veřejnost by využila některou z alternativních metod. Překvapivé také bylo, jaké množství respondentů si vybírá alternativní medicínu z důvodu vzrůstajícího zájmu o své zdraví. Zajímavé výsledky ukázaly, že odborná veřejnost by se nebránila výuce alternativních metod, pokud by byly jako volitelný předmět. S velkým rozdílem odpovědí se ukázala otázka, zda by měla být činnost léčitelů zakázaná zákonem, kdy vyšlo, že by být zakázána neměla. Zajímavé bylo posuzovat informovanost laické veřejnosti o alternativních metodách dle věku, kdy nejvíce informovaných respondentů o všech alternativních metodách je ve věkovém rozmezí od 45 -59 let a nejvíce neinformovaných respondentů ve věkovém rozmezí 18-29 a u odborné veřejnosti z pohledu lékař x sestra výsledky ukázaly, že stejný počet lékařů je informovaných o všech alternativních metodách a není informovaných o alternativních metodách a že jen velice málo sester je informováno o všech alternativních metodách a naopak velký počet je neinformováno. Práce může být přínosná každému, kdo by se chtěl něco dozvědět o alternativní medicíně obecně, či o jednotlivých alternativních metodách.
The relationship of non-specialist and specialist community to allternative methods in healthcare
Keywords: Alternativní medicína; Alternativní metody; Holismus; Holistický přístup; Komplexní přístup; Léčitel; Sestra; Zdraví; alternative medicine; alternative methods; holism; holistic attitude; komplex attitude; healer; nurse; health