Českobudějovické působení herce a režiséra Miroslava Macháčka - Trávníčková, Aneta (Jihočeská univerzita, 2012)
Ve své bakalářské práci se budu zabývat rekonstrukcí českobudějovického působení herce a režiséra Miroslava Macháčka. I když toto období představuje pouze krátkou etapu Macháčkova života, promítlo se výrazným způsobem do historie Jihočeského divadla. Macháčkův negativní politický postoj v klimatu druhé poloviny dvacátého století byl příčinnou mnoha jeho profesních i osobních neúspěchů. Tyto okolnosti tvoří zajímavou vedlejší linii jeho režijní a divadelní tvorby. Za pomoci dostupných pramenů a informací by práce měla docílit uceleného pohledu na působení Miroslava Macháčka na jihočeské divadelní scéně.
The Period of Work of Actor Miroslav Macháček on The Stage of České Budějovice.
Keywords: Miroslav Macháček; Jihočeské divadlo; divadelní režie; Hamlet; Divadelní žatva; Realistické divadlo; Stanislavského metoda; herec.; Miroslav Macháček; South Bohemian Theater; Hamlet; Divadelní žatva; Realistic Theater; action