Charles Baudelaire překladatel Edgara Allana Poea - Vacovská, Marta (Jihočeská univerzita, 2012)
Tato diplomová práce se zabývá tématikou překladů díla E. A. Poea, realizovaného Ch. Baudelairem. Hlavním cílem je poukázat na míru shodnosti či odlišnosti těchto překladů na základě komparativní analýzy originálu a cílového textu. Významnou roli zde hrají i motivy, jež vedly Baudelaira k výběru tohoto autora a jeho díla. V neposlední řadě se autorka zamýšlí nad otázkou vlivu části literární produkce amerického spisovatele na vlastní tvorbu francouzského básníka. Výsledků bádání bylo dosaženo za pomoci odborné literatury, originálních anglických textů a jejich francouzských překladů, jež tvoří základ pro komparativní analýzu.
Charles Baudelaire Translator of Edgar Allan Poe
Keywords: Poe; Baudelaire; překlady; Havran; povídky; jazyková analýza; Poe; Baudelaire; translations; The Raven; short stories; linguistic analysis