Specifika práce s rodinou dítěte ohroženého rozvodem rodičů z pohledu sociálního pracovníka OSPOD - teoretický rozbor a případová studie - Beranová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2010)
Tato diplomová práce se teoreticky i v rámci aplikační praxe zabývá problematikou dětské účasti na rozvodových sporech rodičů jako východiska práce sociálního pracovníka orgánu sociálně-právní ochrany dětí. Hlavním cílem této diplomové práce bylo prostřednictvím případových studií popsat průběh a specifika práce s rodinou dítěte ohroženého rozvodem rodičů z pohledu sociálního pracovníka orgánu sociálně-právní ochrany dětí (OSPOD). Dílčím cílem pak na základě případové práce s rodinami formulovat doporučení pro poradenskou práci a působení sociálního pracovníka OSPOD na rodinu dítěte ohroženého rozvodovým konfliktem rodičů. V rámci kvalitativního výzkumu pomocí případové studie jsem pro získání dat použila metodu zúčastněného pozorování, nestrukturovaného interview a analýzy dokumentů. Z dat získaných na základě těchto metod jsem sestavila čtyři případové studie. Ve třech případových studiích se vyskytuje více či méně rozvinutý syndrom zavrženého rodiče, vždy v důsledku syndromu zavrženého partnera. Ve čtvrté případové studii se problémy v porozvodovém styku rodiče s dítětem, původně otcem interpretované jako syndrom zavrženého rodiče, objevily jako důsledek necitlivého zapojování dítěte do nedořešeného partnerského vztahu mezi rodiči ze strany rodičů a prarodiče. Působení sociálního pracovníka OSPOD na zkoumané rodiny bylo poradenské, preventivní, uskutečňované převážně v rovině individuálních a skupinových intervencí k rodičům, aby respektovali a plnili práva a povinnosti vyplývající z rodičovské zodpovědnosti, částečně se odehrávalo na úrovni mediačního působení. Na základě srovnání jednotlivých případových studií jsem v diskuzní části práce formulovala doporučení pro poradenskou práci a působení sociálního pracovníka OSPOD na rodiny dětí, jejichž práva a zájmy jsou ohroženy rozvodovým sporem rodičů.
Specifics of working with the family of a child threatened by the parents' divorce from the view of a social worker under "OSPOD" (the authority for the social-legal protection of children) - theoretical analysis and case
Keywords: dítě; rodina; rozvod; konflikt; sociálně-právní ochrana; child; family; divorce; conflict; social-legal protection